user_mobilelogo

 Ranskan Suomi-Seura on perustettu lokakuussa vuonna 1976.  Ajatus seuran perustamisesta lähti kuitenkin jo liikkeelle vuonna 1975 Annikki Galloyn aloitteesta järjestää kotoista suomenkielistä toimintaa kokoamalla Ranskassa asuvia suomalaisia yhteen.

Toukokuussa 1976 Annikki Galloy kutsui Pariisin alueen suomalaiset seuran  perustamiskokoukseen Grenelle-kirkolle. Tähän tilaisuuteen saapui sata henkeä  ja he kaikki olivat yksimielisiä siitä, että seura perustetaan.  Marketta Fourmoux'sta tuli puheenjohtaja, Annikki Galloysta toiminnanjohtaja ja Kaarina Colin du Terrail toimi varapuheenjohtajana. Lopullinen silaus perustamiselle sääntöineen tehtiin lokakuussa 1976. Yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin vuoden 1977 alussa. Yksi Ranskan Suomi-Seuran perustajajäsenistä Pastori Johan Candelin ryhtyi toimittamaan seuran jäsentiedotetta, jota alussa jaettiin jäsenille eri tilaisuuksissa ja josta myöhemmin muodostui seuran oma lehti   Ranskansuomalainen . 

Ensimmäisinä vuosina  seura järjesti muun muassa  charterlentoja Suomeen, jotka olivat hyvin suosittuja. Alusta alkaen perinteiset suomalaiset juhlat ja  myyjäiset  ovat olleet merkittävä osa Ranskan Suomi-Seuran toimintaa. Seuralla on myös perustamisesta lähtien ollut paljon kerhotoimintaa, kuten teatterikerho, tanhukerho ja kirjallisuuskerho, joista kirjallisuuskerho toimii edelleen. France-Finlande -yhdistyksen kanssa pidettiin yhteisiä itsenäisyyspäiväjuhlia. Perinteiset vappujuhlat ja kirpputorit pidettin yhdessä Keskiviikkokoulun kanssa.
 
Yhdeksänkymmentäluvulla seura muuttui ja uudistui useampaan kertaan. Muun muassa lehteä ryhdyttiin kehittämään, kun todettiin, että se on ainut yhdysside kauempana asuviin suomalaisiin, jotka asuvat Pariisin ulkopuolella.

Seuran perustamisesta on kulunut reilut neljäkymmentä vuotta. Matkan varrella on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta toiminta jatkuu ja uudistuu uusien jäsenten myötä meidän kaikkien parhaaksi.

Image